Hogyan jussunk hozzá a kellemesen pezsgő bubis vízhez úgy, hogy környezettudatosak maradjunk? Egy biztos, sokféle megoldás létezik, de minden jobb, mintha palackozott buborékos vizet vásárolunk kartonszámra a boltban, amit benzin használatával hazahordunk. Járhatunk szódáshoz vagy igénybe vehetünk ennél kényelmesebb megoldásokat is, ilyen például a szódagép. Milyen típusok léteznek, és melyik kinek praktikus? Gyors áttekintésünkből kiderül. 

Szódagép vagy szódás? 

Klasszikusan a szódát a szódástól vesszük. Aki a szódázásban épp a nosztalgiafaktort élvezi, és leginkább csak nyaranta inna meg pár pohár szódát a málnaszörp tesztelésére, annak tökéletes megoldás a szódáshoz járás. Főleg, ha ismerjük is a szódakészítőt, és a szódásüvegek cseréjekor kellemesen elbeszélgethetünk vele. 

Mennyire vagyunk szódaimádók? 

Amikor mérlegeljük a buborékos víz beszerzésének módját, a legfontosabb kérdés, hogy mennyit és milyen gyakorisággal szeretnénk belőle fogyasztani. A családban, irodában hányan szeretik? 

Aki nagyon szereti a szódát, annak az állandó megoldás praktikusabb

Ha az évi pár pohár szódánál jobban szeretjük az intenzíven buborékos vizet, akkor érdemes elgondolkodni, hogy a visszaváltós palackokkal való szórakozás helyett kézreállóbb szódagépet választanunk. Na, de melyiket? 

A pultra helyezhető, kisméretű szódagépek

Elterjedtek a kisméretű szénsavas víz készítők, melyeket a pulton tarthatunk és egy flakon fér beléjük. Egy kis gép és gázpatron segítségével ebből nyerhetjük a szódát. Ezeknek az ára megfontolást igényel, és azt is érdemes átgondolni, hogy a patront hogyan és mennyiért tudjuk majd rendszeresen beszerezni.

Egy átlagos gázpatronnal körülbelül 80 liter szódát készíthetünk. 

Szódagép, ami a vízhálózatra köthető 

Ha rendszeresen szeretnénk szódavizet fogyasztani, okos megoldás lehet, ha a vízszűrővel kötjük össze a buborékgyártó funkciót. Így egy gépet használunk több feladatra: a csapvíz tisztítására, a víz hűtésére és a buborékos víz előállítására. Ráadásul, a vízadagoló gépekkel hideg szódavizet is készíthetünk gombnyomásra, nem kell külön hűtenünk a vizet a különálló szénsavas víz készítő géphez.

A vízadagoló géppel egy 5 funkciós csapból is nyerhetünk ki hideg, szénsavas italunkat úgy, hogy közben az alsó konyhaszekrénybe rejtve működik a szódagép, szabadon hagyva ezzel konyhapultot, ahol valahogy mindig túl kevés a hely. De természetesen ezeknek a berendezéseknek van pultra helyezhető és saját alsószekrényen álló változatuk is, melyekből forró víz is csapolható.. 

A vízszűrő gépeket bérelhetjük, vagy meg is vásárolhatjuk is, amennyiben nem hosszú évekig szeretnénk használni.

A vízhálózatra köthető szűrő és szódagép ugyanúgy gázpatronnal működik, mint a kisebb gépek. Ezekkel a CO2 patronokkal 500-2500 liter szódát készíthetünk. Előnye, hogy rendszeres kiszállítással kérhetjük a patron cseréjét Budapest és Székesfehérvár 100 km-es körzetében.. 

Az aboutwater hálózati vízadagolók Nyugat-Európában készülnek, alapanyagaik is az EU-szabványoknak megfelelően, valamint az energiahatékonyság kiemelkedően fontos szempont a gyártásuknál. 

Itt tekintheti meg a vízszűrővel egybekötött szódagépeketl>>